Logo l@te
Logo URV
Fes el teu tema

Fes el teu tema

2017 - 2018

El projecte "Fes el teu tema!" consisteix en el disseny i aplicació d’una intervenció educativa de 12 setmanes de duració basada en la creació musical amb eines tecnològiques. Els destinataris del projecte son joves matriculats a centres classificats com a màxima complexitat dels Serveis Territorials de Tarragona. Els resultats perseguits amb aquesta intervenció educativa son provocar un impacte positiu en la identitat de joves en risc d’exclusió social, augmentar la seva autoestima i fomentar la creativitat. 

Participants

Nom Centre
Escola Cal·lípolis Escola Cal·lípolis
Escola Roseta Mauri Escola Roseta Mauri
Escola Bonavista Escola Bonavista
Escola La Parellada Escola La Parellada
Janaina Minelli de Oliveira Dept. Pedagogia (URV)
Eva de Lera URV

Programa d'ajuts

Projectes PONT 2017

L’objectiu general de "Fes el teu tema!" és el disseny i la producció de recursos i plantejaments metodològics que afavoreixin la comunicació i expressió dels alumnes en situació de risc, edats de grans canvis personals i emocionals. "Fes el teu tema!" té com a objectius específics: 

OE1 Impactar positivament en la identitat dels joves en risc d’exclusió social. 

OE2 Augmentar la seva autoestima. 

OE3 Fomentar la creativitat. 

En el seu plantejament inicial, la intervenció educativa "Fes el teu tema!" està dividida en dues fases: una fase explorativa i una altra creativa. 

Fase Explorativa Sessions setmanals (un o dos cops per setmana) durant les quals es treballen lletres de cançons existents, i a on els joves comparteixen cóm les seves experiències estan relacionades amb les lletres. Alhora, també es connectaran les lletres de diferents cançons, que s’assemblen entre elles, i els joves podran dur a terme exercicis breus inicials d’escriptura (lletres de cançons), sobre melodies existents. A més, durant aquesta primera fase es treballa la identificació de cançons “feel good”, aquelles que els joves identifiquen i tenen com les que els fa sentir-se millor quan estan passant un moment difícil, per a relaxar-se. Aquest treball culmina amb la creació de llistes de música individuals compartides (tipus llista de Spotify), així com una llista “feel good” comuna. 

 
 
 
 

Fase Creativa - Es continua amb les sessions setmanals (un o dos cops per setmana), enfocades en intensificar l’experiència creativa, multi-sensorial i terapèutica, doncs s’utilitza la producció de la música i expressió verbal/escrita com a vehicle per a la curació i l’apoderament d’aquests joves. Pels joves que no són receptius a teràpies, aquesta fase els serveix per a canalitzar les seves emocions constructivament. 

El projecte ofereix la informació necessària (eines i recursos tecnològics disponibles) per a que els joves amb o sense experiència prèvia, puguin crear i produir una cançó pròpia amb l’orientació i l’assessorament dels docents participants.